Česta pitanja i odgovori

Upotreba

Kako se koristi mikrozeleniš?

Mikrozeleniš je namirnica kojom ćeš svoje obroke učiniti zdravijim, ukusnijim i svežijim. Konzumira se kao dodatak obroku ili kao salata. U zavisnosti od jela, izaberi jednu ili više vrsta mikrozelniša. Odličan je dodatak uz ribu, meso, obrok salatu, sendvič, omlet, pastu, rižoto, picu, potaž, sos, smoothie ili ceđeni sok.

Kako da čuvam mikrozeleniš?

Mikrozeleniš čuvaj isključivo u frižideru, u ambalaži u kojoj je došao ili u sličnoj posudi koja ne propušta vazduh. Najduže ćeš sačuvati svežinu zeleniša ako paket vadiš iz frižidera samo prilikom pripreme jela. Od momenta dostave, garantujemo rok trajanja od 7 dana.

Da li moram da operem zeleniš pre upotrebe?

Iako naše biljke rastu u potpuno organskim i kontrolisanim uslovima, preporučujemo da pre konzumiranja blago opereš mikrozeleniš hladnom vodom, bez preteranog potapanja. Osim pranja, nije potrebna nikakva dodatna priprema.

Koju količinu je idealno da konzumiram?

Mikrozeleniš je koncentrisana verzija salate. Dodavanjem barem jedne šake u svakom obroku unećeš dovoljno hranljivu dnevnu meru. Ukoliko od mikrozeleniša praviš sokove i smutije, preporučuje se jedan napitak dnevno. Mada, kao i sa većinom zdrave hrane, teško je preterati.

Da li mogu da skuvam mikrozeleniš?

Ne preporučujemo da kuvaš mikrozeleniš. Pošto su ove mlade biljke još uvek u fazi razvoja, ako ih podvrgneš visokoj temperaturi tokom kuvanja, brzo će se razložiti i izgubiti sve hranljive materije. Zbog toga preporučujemo da ih dodaješ u svoja jela tek kada su spremna za serviranje.

Da li mogu deca da jedu mikrozeleniš?

Mikrozeleniš nosi brojne zdravstvene benefite i sadrži kompletan paket zdravih hranljivih sastojaka poput proteina, ugljenih hidrata, dobrih masti (nezasićenih), vitamina, antioksidanasa, fitonutrijenata, polifenola i minerala. Otuda, on daje puno koristi deci i pruža ishranu koja im je potrebna u njihovom rastućem dobu. Neki od glavnih zdravstvenih blagodeti mikrozeleniša u ishrani deteta su:

 

  • Ojačava imuni sistem
  • Održava pigment zdravim
  • Povećava nivo energije
  • Olakšava varenje
  • Obogaćuje ishranu

Otkud ljuska u mom mikrozelenišu?

Mikrozeleniš su biljke koje u većini slučajeva rastu samo nekoliko dana pre nego što ih uberemo. Kao takve, nakon klijanja dešava se da poneka biljčica ne stigne da „skine“ svoju ljusku i tako završi u pakovanju. Iako se ovo retko dešava, budi bez brige jer su ljuske jestive.

Mikrozeleniš

Šta je mikrozeleniš (mikrobilje)?

Mikrozeleniš (mikrobilje) su veoma mlade, organski gajene biljke, koje gajimo i beremo u još mlađoj fazi rasta od baby zeleniša. Rezultat je nutritivno koncentrisan zeleniš prepun vitamina, minerala i antioksidanasa.

Kako znate da je mikrozeleniš toliko zdrav?

Postoji nekoliko bitnih istraživanja koja potvrđuju nutritivna svojstva i zdravstvene benefite mikrozeleniša:

 

Assessment of Vitamin and Carotenoid Concentrations of Emerging Food Products: Edible Microgreens
University of Maryland (2013)

 

Specialty Greens Pack a Nutritional Punch
United States Department of Agriculture (2014)

 

The Science behind Microgreens as an Exciting New Food for the 21st Century
Journal of Agricultural and Food Chemistry (2018)

 

Evaluation of the Bioaccessibility of Antioxidant Bioactive Compounds and Minerals of Four Genotypes of Brassicaceae Microgreens
MDPI (2019)

 

Microgreen nutrition, food safety, and shelf life
Journal of Food Science, Volume 85, Issue 4 (2020)

 

Nutrient composition, oxalate content and nutritional ranking of ten culinary microgreens
Journal of Food Composition and Analysis, Volume 91 (2020)

Koja je razlika između klica i mikrozeleniša?

Klice su semena koja su proklijala uz pomoć vode, dok mikrozeleniš predstavlja razvijene mlade biljke. Klice izrastu u mikrozeleniš ako se proklijala semena poseju u zemlju i nastave svoj rast do pojave prvih pravih listova. Fotosinteza i hranljive materije iz zemlje daju mikrozelenišu posebna nutritivna svojstva u odnosu na klice.

Da li je mikrozeleniš posebna sorta?

Nije. Mikrozeleniš su prosto biljke standardnih sorti koje beremo dok su veoma mlade, zbog njihovih zdravstvenih i hranljivih benefita. Ukoliko bismo ih ostavili da rastu duže, dobili bismo odrasle biljke.

Kako to da vaš mikrozeleniš dolazi već isečen?

Pre svega, želimo da ljudi tretiraju mikrozeleniš kao salatu a ne kao dekoraciju. Iz tog razloga Neri zeleniš dolazi već isečen, radi lakšeg i bržeg konzumiranja. Takođe, kada je mikrozeleniš isečen, u jednom pakovanju stane više proizvoda. Ove mlade biljke treba ionako iseći u pravom momentu, kako bi se zadržao najbolji ukus i nutritivna koncentracija.

Farma

Kako gajite mikrozeleniš?

Naše biljke gajimo u vertikalnoj farmi pod strogim higijenskim i kontrolisanim uslovima. Metod gajenja je organski, što znači da koristimo seme, zemlju, svetlo i vodu bez ikakvih hemijskih dodataka ili tretiranja.

Kako je moguće da svake nedelje berete?

Celokupan ciklus, od semena do berbe, iznosi samo nedelju dana. U tom periodu biljke klijaju i rastu sve dok ne razviju svoje prve listove. Tada ih beremo, pakujemo i dostavljamo, sve u istom danu.

Zašto koristite plastičnu ambalažu?

S obzirom na to da je mikrozeleniš delikatan, primoreni smo da koristimo PET ambalažu kako bismo sačuvali njegovu svežinu i sprečili oštećenja prilikom transporta. Međutim, da naša plastika ne bi završila na deponiji, napravili smo sistem za preuzimanje i recikliranje stare ambažale prilikom dostave.

Javi nam se ukoliko imaš dodatnih pitanja.