Burger od cvekle i pirinča

Uz mikrozeleniš

45 minuta    4 porcije

Cvekla u hamburgeru? Burger od cvekle i smeđeg basmati pirinča čini ga ne samo vegetarijanskim, već i avanturističkim roštiljem. Ne zaboravi da ga kombinuješ sa tzatziki sosom i mikrozelenišem, za savršeno zdrav obrok bez mesa.

Superhrana za svaku priliku.

Dodaj šaku mikrozeleniša i daj svom jelu potpuno novu dimenziju. Ove biljke su super ukusne, zdrave, odlično izgledaju na tanjiru i ne traže skoro nikakvu pripremu.

Sastojci

2 kašikeMaslinovo ulje
1/2 glaviceCrni luk
2 čenaBeli luk
1 konzervaPasulj
1 šoljaBasmati pirinač
1 šoljaIzrendana cvekla
3 kašikeBrašno
2 kašikeMirođija
1 kašičicaMorska so
1 velikiAvokado
4 kom.Lepinje za pljeskavice
30gMikrozeleniš

Priprema

Zagrej rernu na 220°C i obloži pleh papirom za pečenje.

U malom tiganju zagrej jednu kašiku ulja na umerenoj vatri. Dodaj crni i beli luk, prži mešajući dok ne omekša, oko 5 minuta.

Prebaci u blender, dodaj pasulj, pirinač, cveklu, brašno, mirođiju i so. Izblendaj smešu da se sastojci objedine, ali ne toliko da se pretvore u pastu. Oblikuj smešu u 4 pljeskavice.

Lagano premaži pljeskavice sa preostalom 1 kašikom ulja i stavi na pleh. Peci dok ne porumeni na dnu, oko 15 minuta. Preokreni i ispeci drugu stranu dok takođe ne porumeni, još oko 10 minuta.

U srednjoj činiji pomešaj jogurt, krastavac, ulje, mirođiju, mentu, sirće, beli luk i so.

Stavi gotove pljeskavice u lepinje, dodaj avokado, tzatziki i mikrozeleniš.

Poboljšaj svoju ishranu i ojačaj imunitet.