Kinoa salata sa boranijom
Uz mikrozeleniš
30 minuta 4 porcije
Danas spremamo salatu od zelene boranije, kinoe i mikrozeleniša! Ovaj miks namirnica ti omogućava obrok bogat vlaknima, mineralima, zdravim mastima i proteinima. Ovo je prava veganska kombinacija u kojoj ćeš uživati, bilo za ručak ili za laganu večeru.
Superhrana za svaku priliku.
Dodaj šaku mikrozeleniša i daj svom jelu potpuno novu dimenziju. Ove biljke su super ukusne, zdrave, odlično izgledaju na tanjiru i ne traže skoro nikakvu pripremu.
Superhrana za svaku priliku.
Dodaj šaku mikrozeleniša i daj svom jelu potpuno novu dimenziju. Ove biljke su super ukusne, zdrave, odlično izgledaju na tanjiru i ne traže skoro nikakvu pripremu.
Sastojci
1/3 šolje | Kinoa |
300g | Zelena boranija |
1 iseckan | Brokoli |
1 iseckana | Šargarepa |
1 isceđen | Limun |
1 kašičica | Senf |
1 čen | Beli luk |
1/2 kašičice | So |
1/2 kašičice | Mleveni biber |
1/8 kašičice | Dimljena paprika |
1/3 šolje | Maslinovo ulje |
100g | Mikrozeleniš |
Priprema
Isperi kinou u cediljci i dodaj je u lonac zajedno sa 2/3 šolje vode. Pusti da provri, smanji toplotu na minimum i pokrij. Kuvaj dok ne omekša, oko 15 minuta. Nakon toga, skloni sa vatre i ostavi da odstoji 5 minuta.
Dok se kinoa kuva, dovedi do vrenja veliki lonac blago posoljene vode. Dodaj boraniju i kuvaj je samo 1-2 minuta. Izvadi je iz lonca šupljikavom kašikom i odmah stavi u posudu sa ledenom vodom. Osuši i iseci boraniju na krupnije komade.
Koristeći istu vodu (dospi još ako je potrebno), dodaj brokoli. Kuvaj 1-2 minuta, a zatim stavi u istu posudu sa ledenom vodom u kojoj je boranija. Iscedi vodu i ostavi ih da se osuše.
Dodaj blanširano povrće i kinou u veliku posudu zajedno sa kockicama šargarepe i sa mikrozelenišom.
U maloj posudi ili zidarskoj tegli umuti čen belog luka, limunov sok i senf, dok se beli luk ne rastvori. Polako umuti maslinovo ulje i začini solju, biberom i prstohvatom dimljene paprike.
Dodaj mikrozeleniš, prelij dresing preko kinoa salate, promešaj i posluži!